fredag 12 mars 2010

Surdegsgrund

Nu ger jag mig ut på nya äventyr, igår blandade jag ihop naturligt glutenfritt mjöl, vatten och rivet äpple. Nu står det i en plastburk ovanför kylskåpet och väntar på att börja bubbla och jäsa. Enligt instruktionerna (www.mixwell.com) ska man röra i den dagligen, och dag fyra ska jag börja "mata" den med ny mjölblandning och vatten i ett par dagar innan man kan konservera den i kylskåpet i väntan på användning.

Jag har sett massor med inspirerande bilder och underbara bröd gjorda av surdeg så jag hoppas jag ska lyckas jag med. Bakade ihop ett bröd igår, gjord av Sempers naturligt glutenfria mjölmix och det blev inte bra. Den slutade jäsa, trots att jag följt receptet och den stod fint och jäste och så plötsligt ingenting. Detta resulterade i stenhårda och väldigt kompakta bröd... Inte riktigt så man vill ha dem. Jag gissar att det blev för lite vatten i degen och det är därför den inte orkade jäsa upp ordentligt. Det får bli nya försök när jag får mina mjölleveranser.

För jag har beställt mjöl, Finax naturligt glutenfria och en del annat via www.allergimat.com och de mjölblandningar som Viveca bakar med från www.mixwell.com (en mjölblandning som jag inte har möjlighet att prova än). I eftermiddag ska jag ta vagnen till Compagniet (webbsida www.hemmabagaren.nu) och se om de har en jäskorg som jag gillar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar