Mjölkallergi

Mjölkallergi

Allergisk mot mjölk blir man oftast redan som litet barn, men man kan även utveckla mjölkallergi som vuxen. Några barn reagerar redan vid amningen om mamman har ätit mjölkprodukter.

Mjölkallergi kan visa sig på olika sätt och det kan vara svårt att koppla symptom som envisa eksem eller grinigt humör till att man äter mjölkprodukter. Det gör att en hel del inte får någon diagnos och alltså mår sämre än vad de egentligen behöver göra.
När man som mjölkallergiker får i sig mjölk reagerar kroppens immunsystem mot proteinerna (äggviteämnena) i mjölken. Reaktionen kan komma omedelbart efter man har fått i sig mjölkproteinet, men den kan även dröja i flera dagar beroende på vilka symptom man får.

Vissa kan reagera på ytterst små mängder medan andra får symptom först när de varit utsatta för mjölk i flera dagar. De flesta mjölkallergiker växer ifrån sina besvär och kan börja äta mjölkprodukter i skolåldern. Men för en del fortsätter allergin och man får då fortsätta undvika mjölkprodukter.

Olika symptom
De allergiska symptomen kan visa sig i hela kroppen. Ett eller flera symptom kan komma samtidigt och med olika intensitet. Det gör att den allergiska reaktionen kan skilja sig mycket åt från person till person. Vid mycket svår mjölkallergi kan man reagera så starkt att man får en allergisk (anafalytisk) chock och behöver läkarvård omedelbart.

Symptomen vid mjölkallergi kan delas i fyra större grupper:
* Hud: eksem, hudrodnad, klåda, nässelutslag och svullnad.
* Mage-tarm: diarré, förstoppning, kolik, kräkning, magont, blod i avföringen och svårt att ta upp näring.
* Luftvägarna: astma, hosta och snuva. Det råder olika åsikter om mjölkallergi kan ge inflammation i mellanörat eller inte.
* Allmänna besvär: allmän irritation, gråt, huvudvärk, håglöshet, oro, rastlöshet, slöhet och överaktivitet.

Diagnos
Man kan ställa diagnos på flera sätt. Det vanligaste är att man tillsammans med läkare utesluter alla mjölkprodukter ur kosten för att sedan testa en liten mängd. Det ska då bli en tydlig skillnad i hur man mår när man tar bort och sedan tillsätter mjölkprodukter.

Man kan även göra allergitester, genom pricktest eller blodprov. Då ska det ge en reaktion när huden eller blodet utsätts för mjölkprotein. Det är dock inte en helt säker metod eftersom alla inte ger utslag på allergitester. Det säkraste sättet är att lyssna på kroppen – mår man dåligt när man får i sig mjölk så ska man undvika det.

Allergisk - undvik mjölk helt
Om det visar sig att du är allergisk mot mjölk ska du undvika mjölkprodukter helt för att må bra. När du varit utan mjölk ett tag kommer du förhoppningsvis känna att du är i bättre balans. Det händer att man känner att man plötsligt klarar mer av andra livsmedel som man är känslig mot - det är för att kroppen inte längre är utsatt för den dagliga stressen som mjölken har inneburit.

Arvet spelar roll
Allergier kan lätt gå i släkten. Har man en allergisk förälder ökar risken att själv drabbas av allergi och om båda föräldrarna är allergisk fördubblas risken att man själv utvecklar en allergi. Barn till allergiska föräldrar har dessutom lättare att utveckla allergier mot flera ämnen.

Enligt Livsmedelsverket kan upp till sju procent av barnen i Sverige vara allergiska mot mjölk. Glädjande nog blir så många som 80 procent av dem fria från sin allergi i skolåldern.

Texten är hämtad från: http://www.mjolkfri.com/
Texten är där granskad av: Kent Åke Henricson, Barnallergolog och överläkare
Barn- och ungdomskliniken Länssjukhuset Halmstad