lördag 21 augusti 2010

Baksäsong igen!

Vaknade riktigt tidigt imorse och hade en väldigt trött pojkvän, så jag lät honom sova vidare och gick upp för att sätta säsongens första bröd på jäsning och så blev det en omgång muffins också.
Jag hade lite av Mixwells fullkornsmjöl hemma, och hittade ett recept som funkade. Jag gillar inte att göra "bullar" av den glutenfria degen då den är så kladdig så det känns som halva degen försvinner i tomma intet.
Därför brukar jag göra långpannebröd.
Jag utgick ifrån ett recept jag hittade på Mixwells hemsida (http://www.mixwell.com/recept.php?pageid=32&recept=Bröd) och gjorde lite egna förändringar.

*************
****Fullkornsbröd****
Ingredienser

1 1/2 pkt jäst
1 l vatten
150 g margarin
1 msk honung
1 dl pofibrer
1 dl linfrö (krossade eller hela)
700 g MixWells Maturligt glutenfria Fullkornsbrödsmix
700g Jyttemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Smält margarinet (eller använd flytande) och tillsätt vattnet och låt det bli fingervarmt. Blanda jäst och vätska. Tillsätt honung, Pofibrer, linfrö och det mesta av mjölmixerna. Arbeta degen ordentligt i maskin, 5-7min. Häll ut degen i en bakplåtspapperklädd långpanna, tryck ut det. Låt brödet jäsa minst 60 min under platsfolie. Grädda i ugnen 225° i ca 20 min - tills brödet är 98grader i mitten. Låt brödet kallna under bakduk på ett galler innan du skär upp det.

*************
****Blåbärs- och chokladmuffins****

Ingredienser

500 gram Mixwells muffinsmix
1-2 dl blåbär
1 dl hackad choklad
2 dl olja
2,5 dl vatten
3 msk kakao

Blanda 2,5 dl vatten med 2 dl vegetabilisk matolja och rör om. Blanda därefter i påsens innehåll, kakao, blåbär och chockladhacket, arbeta ihop till en jämn smet. Fyll muffinsformarna till ca 2/3. Satsen räcker till ca 15 st större muffinsar. Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter i 170 grader. Kolla med potatissticka om de är klara.


Mums! Nu blir det flyttstädning med muffinsfika!
Ha en bra dag därute...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar