lördag 28 augusti 2010

Grovt knäckebröd

50g jäst
50g mjölkfritt margarin
6dl vatten
1dl surdeg
3dl bovetekross
2,5dl fibrex
2msk husk
1/2 msk honung
1tsk salt
7dl Naturligt glutenfritt mjöl Finas (eller grövre mjölblandning)
1-2 tsk brödkrydda eller anis

Smula ner jästen i degbunken, smält margarinet och blanda ihop det med vattnet. Värm till fingervarmt innan du löser upp jästen med det. Häll i surdegen. Tillsätt sen Fibrex, Husk och bovetekross blanda runt och låt svälla i 10 minuter.
Blanda sen i resten av ingredienserna och arbeta i köksmaskin i ca 10 minuter. Vila degen några minuter innan du tar upp den på ett mjölat bakbord och delar den i fyra delar.

Knåda och kavla ut den på bakplåtspapper med hjälp av en kruskavel. Här kan degen nu vila om du inte har möjlighet att baka den på en gång. Skär upp degen i lagom stora brödbitar innan du gräddar. Avnänd med fördel en pizzaskärare. Skjutsa sen in den i ugnen i 15 minuter i 250grader.

Lägg bröden på ett galler och när alla bröd är gräddade skjutsar du in dem i ytterligare 30 minuter, nu ca 100grader varmt. Låt svalna och förvara torrt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar