söndag 21 november 2010

Mmm juldofter!

Igår bestämde jag att det var dags att premiärbaka saffransbröd. Jag baserade receptet på ett glutenfritt recept från Hemmets Journal som jag letat fram på nätet. Men eftersom min sambo inte kan äta kesella som gör saffransbröd gott och saftigt, och naturligt glutenfrittmjöl inte jäser bra två gånger så gjorde jag en del justeringar.

1 pkt jäst
4 dl sojamjölk
1 påse saffran
2 msk sprit
2 msk fiberhusk
100g rumstempererat mjölkfritt margarin
1 dl surdegsgrund
1,5 dl socker
2 krm salt
9 dl glutenfri mjölmix

Mandelmassa och ägg.

1. Lös upp saffranet i spriten, värm mjölken och blanda i jäst, saffran och fiberhusk. Låt stå i 10 min.
2. Blanda i resten av ingredienserna och arbeta ihop degen väl.
3. Ta upp degen och dela den i två delar. Rulla 12 st bollar av varje deg och lägg i muffinsformar.
4. Tryck ner mandelmassa i de 24 bullarna, och låt jäsa i 45-60 minuter (gärna under plastfolie).
5. Pensla med äggvita och grädda i ugnen 15 minuter mitt i ugnen.
6. Låt svalna under bakduk och njut! Brödet kan frysas.

Smakade mums, även om jag nästa gång kanske ska försöka kavla ut det och lägga in mandelmassan i degen...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar